Военният министър Сергей Шойгу връчи държавни награди на пилотите на Су-27,

...
Военният министър Сергей Шойгу връчи държавни награди на пилотите на Су-27,
Коментари Харесай

Шойгу награждава пилотите, прехванали дрона MQ-9 Reaper

Военният министър Сергей Шойгу връчи държавни награди на водачите на Су-27, които прехванаха във вторник американския дрон MQ-9 Reaper над Черно море.

Според известието на Руското министерство на защитата връчването на награди на водачите е обосновано с дейностите им - те са " попречили на американския дрон MQ-9 да наруши границите на краткотрайната зона за потребление на въздушното пространство, основана за задачите на " специфична военна интервенция ".

Ведомството упорства, че границите на тази временна зона са били съобщени на всички ползватели на интернационалното въздушно пространство и оповестени в сходство с интернационалните правила.

Съгласно интернационалното право териториалните води на страната се простират на 12 морски благи (22,2 км) от брега. Няма интернационална норма, която да разрешава на страна по време на спор едностранно да разгласи за свое извънредно въздушно пространство и морска зона отвън приетите граници - въпрос, който в предишното е бил противоречив.

Вашингтон твърди, че американският дрон, летящ в неутрални води край Крим, е паднал след конфликт с съветски изтребител, който преди този момент е пуснал гориво върху него.

Руското министерство на защитата признава, че дронът е бил прихванат от съветски изтребители, но отрича конфликт и упорства, че MQ-9 Reaper е паднал самичък.

Украинската журналистка Ника Мелкозерова показа пък в петък в Twitter фотография на пощенска марка с изображение на съветски боец, който демонстрира междинен пръст от брега на американски дрон на море. Марката се популяризира в руските обществени мрежи и явно се отнася до случая от вторник над Черно море.
 Снимка 610634
Източник: Nika Melkozerova

Марката обаче е по-скоро плагиатство и част от информационната война, която се води сред Украйна и Русия паралелно с фактическите военни дейности. Такова изображение, както като пощенска марка, като плакати, щемпел на тениски, предмети и други има от пролетта на 2022 година, когато оказва се последното известие (нецензурно, само че не чак толкоз, бел.ред.), изпратено до съветския крайцер " Москва " от граничаря Роман Грибов на 24 февруари, когато се организира съветската офанзива на Змийския остров в украински териториални води.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР